Kevély Körüli Kevergés (2008.04.13.) teljesítménytúra beszámolója

Kevély Körüli Kevergés (2008.04.13.)

2008. április 13. MacGyver

Már régen kinéztük ezt a túrát, mivel egyrészt nagyon szép környéken vezet át az út, másrészt a harmadik teljesítéskor két kitűzőt adnak, harmadrészt az Ösvénytaposó Baráti Társaság neve számomra egy jól szervezett, kellemes túrával kecsegtet. Így összességében a tavasz egyik legfontosabb túrájaként tekintettünk a Kevély Körüli Kevergésre.

Korai rajtot terveztünk, így nyolckor indultunk, a hivatalos nyitáskor. Így is már csak a 30-31. sorszám jutott nekünk, de azért szerencsére nem volt nagy tömeg. Pilisborosjenőről amikor elindultunk, még egészen hideg volt, az első emelkedőig nagyon fáztam. Általában nem szeretem az emelkedővel induló túrákat, de itt éppen jól jött. Lassan kikapaszkodtunk a faluból, majd beértünk az erdőbe, ahol a tavasz minden jele látszott: zöld füvek-fák, virágok tömkelege. A Köves-bérc nagyon tetszett, viszonylag lapos a teteje, rajta kicsi fákkal.

A viszonylag korai első ellenőrzőpont után továbbhaladva nemsokára elhaladtunk a pilisborosjenői szeméttelep mellett, elég félelmetes látványt nyújt a hatalmas kupac települési szilárd hulladék. Utána egy nagyon meredek lejtő következett, ahol az avar alatt nagyobb kövek bújkáltak, a végén még lépcső is volt, majd egy hosszú, ámde meredek emelkedő következett. Ezután egy laposabb részen láttunk egy döglött rókát, volt rajta egy lyuk, azon át kilátszott a bordája. Beértünk a Solymári-völgybe, és megcsodáltuk a katonai "ojjektum" mellett lévő függőhidat is.

Sikeresen leküzdöttünk egy újabb meredek emelkedőt, egy laposabb pihenő-szakasz következett, majd ahogy tovább másztunk fölfelé, elkezdett kövessé válni az út, mellette rengeteg virág látszott. Fotóztunk apró nőszirmot (Iris pumila) is.

Nemsokára felértünk a Kevély-nyeregbe, ahol szemrevételeztük a kéktúra-pecséteket, jelen pillanatban két fémbélyegző van fönn, az egyik jónak tűnt, a másik kissé kopottas.

Innen leszáguldottunk a Mackó-barlanghoz, ahol a pontőr gyerekek kedvesen fogadtak minket, fejlámpát ajánlottak a barlang meglátogatásához, és őrizték a felszerelésünket. Tegnap kinéztük a GCBRUM - A Mackó barlangja geoládát. Ehhez itt be kellett mászni a barlangba, fel egy kürtőn, és odafönn egy lyukban volt az első doboz. A második fenn a hegyoldalban, így összesen nagyjából egy órát töltöttünk az EP közelében.

Innen nem a tömeget követve, hanem a pontőrök által ajánlott úton jutottunk le a Csobánkai-nyereg szintjébe. Eléggé bokagyilkosnak bizonyult a lejtő, de azért tovább tudtunk haladni. Elmentünk azon a részen, ahol tavalyelőtt egy kéktúrázás alkalmával nagy lövöldözést hallottunk a közeli katonai terület felől. Kiértünk a Csobánkai-nyeregbe, ahol fák híján eléggé kitikkadtunk, a faluban be is mentünk a helyi CBA-ba jégkrémért.

Meredek emelkedő vezetett fel a Csúcs-hegyre, ahol végre ellátásban volt részünk, olyan Balaton-szelet utánzatot kaptunk. Innen lassú, alattomos emelkedőn másztunk tovább, úgy gondoltam, lassan kezdünk kifutni a szintidőből, ha így haladunk tovább. A Zöld-barlangnál sokan álldogáltak, köztük olyanok is, akikkel még az egy órás kitérőnk előtt találkoztunk, ez valamennyire megnyugtatott.

Ahogy elindultunk, egy családot láttunk, és a gyerekeknél olyan szép csillogó kövek-ásványok voltak, hogy elcsodálkoztam. Nem volt alkalmam megnézni őket, pedig kíváncsi lennék, mindenesetre egyszer vissza kellene mennünk a barlanghoz gyűjtögetni. Átbuktunk az Ezüst-Kevély gerincén, elhaladtunk a tavaly tavasszal felégett fenyőerdő mellett, majd egy "kis izmos vízmosásban" (lásd Margita 20 itiner) jutottunk le Pilisborosjenő szélére. Leszaladtunk egy hosszú lejtőn, és már az egri vár másolatánál is voltunk.

A várnál kaptunk fejenként fél liter üdítőt (ásványvizet vagy bolti teát, mi az utóbbit választottuk), én egy kicsit leültem pihenni. Táplálkozás után némileg feltöltődve indultunk tovább. Itt nagy tömeg volt, bejött a rövid táv, meg jó sok sétálgató és biciklizgető ember. A Teve-szikla mellett láttunk hegyi kökörcsint (Pulsatilla montana). Láttuk még a pilisborosjenői kálváriát, majd beértünk a faluba. Itt még egy jót szaladtunk a célig, végül 06:59 alatt értünk be.